Kako pravilno kompostiramo?

Kompostnik običajno postavimo na vrtu oziroma v njegovi bližini.

Za hišni kompostnik je najbolj primeren polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen. Kompostnik mora biti pokrit s pokrovom, da ga dež ne namoči preveč, da do njega ne pridejo živali in da iz njega ne prihajajo neprijetne vonjave.

Če je je kompost presuh, je treba odstraniti pokrov kompostnika in ga previdno zaliti ravno toliko, da ga osvežite, saj ob preveliki količini vode kompostni kup začne gniti.

Kaj je primerno za kompostiranje?

Na kompostnik lahko odlagamo sadne in zelenjavne olupke, jajčne lupine, kavno usedlino, vrečke za čaj, papirnate robčke in brisače, rože, listje, travo, staro zemljo lončnic, veje.

Ni pa priporočljivo odlagati mesa in kosti, rib, mlečnih izdelkov in drugih ostankov hrane, ki privabijo nepovabljene obiskovalce, kot so miši, podgane in mrčes, poleg tega pa lahko povzročajo neprijetne vonjave.